Världspremiär för trästugor utan skruv och spik

Från valstuga på torget i Karlstad till semesterhem i skogen. Tack vare Woodbes unika byggteknik kan en och samma trästuga enkelt monteras upp och ner för att flyttas mellan platser. Likt lego saknar den skruv och spik.

Nu ska du få höra historien om en fantaktsikt stuga som ett utav våra medlemsföretag idag har ståendes på Stora torget i Karlstad. Tar man en närmare titt på stugan sticker den ut från mängden, det är nämligen ingen vanlig stuga.

Det hela började 2019 när två studenter på Karlstad Universitet, vid namn Filip Palosaari och John Elwin Segolsson skulle göra sitt examensarbete. Med inspiration från historiens vingslag närdes en dröm om att skapa en toppmodern timmerstuga som skulle andas hållbarhet både för människa och miljö.

Ur visionen kom startup-företaget Woodbe. De har utvecklat ett patenterat byggsystem i korslimmat trä som heter BiteLock.

Ingen spik i foten med BiteLock 

Okej, kanske ni undrar, vad är så speciellt med att stugan är byggd i trä? En fullt befogad fråga med tanke på att korslimmat trä är ett av dagens vanligaste stommaterial. Men vad ni inte sett tidigare är infästningstekniken som just nu har världspremiär på Stora torget i Karlstad.

I vanliga fall brukar man kunna se skruv- och spikhuvuden i trästommar, men inte i denna stuga. Tack vare Woodbes nya byggsystem BiteLock är den helt fri från skruv och spik.

Den smarta lösningen kan snabbt monteras likt LEGO direkt på byggplatsen. Lika enkelt och snabbt som stommen kan monteras kan den också plockas ned för att återanvändas på en annan plats.

Under ett par veckor kommer stugan att användas som valstuga för Miljöpartiet. Därefter demonteras den för att resas på en ny plats med ett annat användningsområde.

 Filip Palosaari

Har ni stött på några utmaningar med att bygga utan spik? 

Nej inte under pilotprojektet, att bygga utan spik gick bra och smidigt. Det som har tagit lite mer tid är troligtvis förarbetet med projektering och tillverkning men själva montaget har gått bra, säger Filip Palosaari.

Fördelen med att inte använda spik och just Bitelock?

Det minskade montagetiden och att undvika att skruva i oergonomiska positioner som hade varit krävande. Sen, genom att inte använda spik eller skruv, minskar vi mängden metall i bygget vilket kan leda till ett mer hållbart byggande. Vi vill även tillägga att montaget av ungefär halva valstugan tog ungefär en kvart.

Vilka erfarenheter tar ni med er? 

Vi fick en bättre helhetsförståelse över hela flödet av BiteLock, från design till färdig byggnad. Att bygga utan spik och skruv fungerar faktiskt. Nu siktar vi mot ett större projekt med BiteLock eftersom det har visat sig fungera bra.