Inspirerande exportspaningar i Finland

I slutet av september samlade Paper Province företagen ModvionRecomaAcouwood, och Färgbygge i en gemensam delegation med Karlstads universitet och Region Värmland med syftet att lyfta Sveriges erbjudande för hållbar byggnation och hitta nya möjligheter till export. Tillsammans med innovativa företag och akademi visade Paper Province upp hållbart byggande från skogen vid Forum Wood Building Nordic i Helsingfors.

Studiebesök – Kumpulan Lukio

Dagarna bjöd på studiebesök till flera olika framstående byggnader i trä där delegationen träffade företagen bakom konstruktionerna och fick nya insikter kopplat till exempelvis regelverk. Ett citat som etsade sig fast kom från Mikko Leino, CEO vid Puurakentajat, som förklarade ländernas olika tolkningar av träkonstruktioners brandegenskaper med att ”trä måste brinna annorlunda i Sverige jämfört med i Finland”. Uttalandet pekar på vikten av gemensamma och landsöverskridande regelverk för att kunna främja export.

 Löyly – Helsingfors

Dagarna innehöll också affärsmöten där företagen fick möjlighet att presentera sina verksamheter för potentiella samverkansparter. Under konferensen tog vi del av den senaste forskningen inom industriell träbyggnation och i pauserna fångades nyfikna deltagare in i delegationens monter. En uppskattad föreläsning, som också innebar ett återseende från ett affärsmöte med Stora Enso Building, handlade om hur gränserna för modern träbyggnation nu tänjs i samband med uppförandet av den vetenskapliga upplevelsearenan Wisdom, intill Tekniska museet på Djurgården i Stockholm.

 Little finlandia – Helsingfors

Läs mer om byggnaden som tänjer gränserna för det möjliga nedan:

Sydved – Byggnaden som tänjer gränserna för det möjliga

– Detta är vad det hela handlar om för oss på Paper Province! Genom att samla näringsliv, akademi och det offentliga kan vi agera brobyggare som breddar nätverk och skapar nya möjligheter. Genom resan har vi lärt oss mer om skillnader i byggnormer samt hur man bygger i trä i vårt grannland. Nu ser jag fram emot att tillvarata våra nya lärdomar kopplat till export och bidra till att våra företag kan ta sina verksamheter till nästa nivå, säger Elin Appel, Paper Province.